Exclusive Fine Organic Wines
Strip

Στο οινοποιείο Γιαννίκος, προσπαθούμε συνεχώς να κάνουμε την εμπειρία σας με το κρασί διασκέδαση. Πιστεύουμε ότι το κρασί πρέπει να είναι φιλικό και προσιτό, και, στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, σας έπροσφέρουμε ένα γλωσσάριο ορολογίας κρασιού το οποίο θα προσπαθήσει να βοηθήσει και να απομυθοποιήσει την εμπειρία του κρασιού. Ελπίζουμε ότι αυτό το γλωσσάρι θα εξηγήσει μερικά από τα πιο τεχνικά “κορακίστικα”,  καθώς και θα φωτίσει την διαδικασία της οινοποίησης (και γευσιγνωσίας οίνου), και στη συνέχεια, θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τα κρασιά μας ακόμη περισσότερο.

Οξύτητα:  Η ποιότητα που δίνει στο κρασί μια αίσθηση σώματος και όγκου. Η Οξύτητα δίνει στο κρασί μια δομή, η οποία είναι απαραίτητη σε ένα ισορροπημένο κρασί.

Επίγευση:  Δείτε " Τερματισμός " παρακάτω.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ συμβάλλει στο σώμα του κρασιού και την υφή. Λιγότερο αλκοόλ μπορεί να δώσει την εντύπωση ενός πιο γλυκού κρασιού.

Άρωμα:  Το άρωμα ενός κρασιού. Ο όρος άρωμα εφαρμόζεται μερικές φορές σε νεότερα κρασιά, ενώ ο όρος bouquet (μπουκέτο) συχνά τηρείται για κρασιά παλαίωσης.

Ισορροπία:  Ισορροπία εμφανίζεται όταν υπάρχει αρμονία μεταξύ όλων των επιθυμητών στοιχείων σε ένα κρασί:  οξύτητα,φρούτα και, ενδεχομένως, τανίνες. Ένα καλά ισορροπημένο κρασί έχει όλα αυτά τα στοιχεία στη σωστή αναλογία.

Σώμα: Η συνολικό υφή ή το βάρος του κρασιού στο στόμα. Ένα κρασί μπορεί να έχει "ελαφρύ σώμα", "μέτριο σώμα" ή "γεμάτο σώμα".

Μπουκέτο:  Τα σύνθετα αρώματα που αναπτύσσονται με την ηλικία σε εκλεκτά κρασιά.

Brix / Βαθμοί brix:  Μια μονάδα μέτρησης της ποσότητας του σακχάρου στο οινοποιήσιμα σταφύλια.

Κρεμώδης:  Ένας όρος για την πλούσια, βουτυρώδη γεύση και την ομαλότητα της υφής σε ορισμένους οίνους (συνήθως παλαιωμένα σε βαρέλια δρυς κρασιά) που προκύπτουν από την παρουσία του γαλακτικού οξέος.

Κλώνος:  Μέσα σε ενα δεδομένης ποικιλίας κρασί (π.χ. Chardonnay, Pinot Noir, κλπ.) υπάρχουν συχνά πολλές επιλογές κλώνων που μπορούν να καλλιεργηθούν. Διαφορετικοί κλώνοι μιας συγκεκριμένης ποικιλίας μπορούν να τονίσουν μοναδικές γεύσεις ή αρώματα, ή μπορεί να είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για ειδικά εδάφη ή κλίματα.

Οινολογία:  Η μελέτη και η παραγωγή κρασιού. 

Ζύμωση:  Ένα στάδιο της διαδικασίας οινοποίησης στην οποία η ζάχαρη στα σταφύλια μετατρέπεται σε αλκοόλ και CO2 από μαγιά.

Τερματισμός:  Η επίγευση, ή η τελική εντύπωση,που αφήνει ενα κρασί στο στόμα. Συνήθως, όσο μεγαλύτερο είναι το τελείωμα τοσο το καλύτερο.

 Φρούτα:  Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το άρωμα και τη γεύση του κρασιού.Το κρασί σπάνια έχει γεύση σταφυλιού. Μάλλον, η γεύση ενός συγκεκριμένου κρασιού μπορεί συχνά να περιγραφεί από την επίδραση των άλλων φρούτων, όπως μήλο, μαύρη σταφίδα, κεράσι, εσπεριδοειδή, αχλάδι, ροδάκινο, βατόμουρο, φράουλα, κλπ.

Grip:  Η δομή και η σφριγηλότητα της γεύσης σε ένα κρασί.

Κρασί Αργής Εσοδείας:  Ένα κρασί που προέρχεται από σταφύλια που έχουν αφεθεί στο αμπέλι περισσότερο από το συνηθισμένο, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα σάκχαρα.

Lees:  Ένα φυσικό ίζημα που προέκυψε από τη ζύμωση. Κατά τη διάρκεια της γήρανσης ενα κρασί μπορέι να αποκτήσει επιπλέον βάθος και γεύση.

Πόδια:  Τα κομμάτια του υγρού που τρέχουν κάτω από τις πλευρές ενός ποτηριού.

Διάρκεια:  Ο χρόνος που το φινίρισμα ή επίγευση παραμένει στο στόμα. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια, τόσο καλύτερο το κρασί.

Διαβροχή:  Η διαδικασία εμποτισμού της φλούδας των σταφυλιών με κρασί κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, ώστε να εξαχθεί χρώμα, τανίνη και το άρωμα.

Μηλογαλακτική ζύμωση:  Μια δεύτερη ζύμωση που μετατρέπει το μηλικό οξύ του κρασιού σε γαλακτικό οξύ. Το αποτέλεσμα είναι μια ενα πιο ήπιο κρασί με μια μικρή αίσθηση βουτύρου.

Μύτη:  Ένας όρος για τη συνολική μυρωδιά του κρασιού, το άρωμα και το μπουκέτο.

Δρύς:  Το άρωμα και η γεύση που προκύπτουν από τη γήρανση του οίνου σε δρύινα βαρέλια ή απλά βαρέλια. Ο χρόνος σε καινούργια δρύινα βαρέλια μπορεί να δώσει στο κρασί ενα βαρύ φρυγανισμένο, άρωμα βανίλιας και γεύση, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας δρύινα βαρέλια προσδίδουν μια πιο λεπτή και λεπτή γεύση. Το δρύινο βαρέλι μαλακώνει, στρογγυλεύει και χτίζει το σώμα του κρασιού.

pH:  Μια μέτρηση της οξύτητας σε ένα κρασί.Όσο χαμηλότερο είναι το pH ενός κρασιού, τόσο πιο όξινο είναι.

Μετάγγιση (στράγγιση και συμπίεση):  Η διαδικασία μετακίνησης του κρασιού από το ένα δοχείο στο άλλο, μετά τη ζύμωση, αφήνοντας τα ιζήματα (όπως οινολάσπες) πίσω στον αρχικό περιέκτη.

Υπολειμματικά σάκχαρα:  Αζύμωτη,  φυσική ζάχαρη σταφυλιών που παραμένει στο κρασί αφου εχει διακοπέι η ζύμωση από την ψύξη.

Τανίνη:  Ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στο δέρμα, σπόρο και μίσχο των σταφυλιών.Οι τανίνες (που είναι πιο εμφανείς στα κόκκινα κρασιά) προσδίδουν μια στυφάδα, όταν το κρασί είναι νεαρό, αλλά καταλήγουν σε νόστιμα και πολύπλοκα στοιχεία, όταν το κρασί παλαιώσει υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας (55 έως 60 βαθμούς Φαρενάιτ).

Terroir:  Ο γαλλικός όρος για το έδαφος, Ο όρος terroir αναφέρεται στα φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου αμπελώνα που επηρεάζουν τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού που προκύπτει.

Vintage: Το έτος κατά το οποίο τα σταφύλια για κρασί συλλέχθηκαν.

Αμπελουργία:  Η μελέτη και η επιστήμη της αμπελοκαλλιέργειας.

Μαγιά: Οι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τη ζύμωση και τη μετατροπή της ζάχαρης των σταφυλιών σε αλκοόλη. Ζύμες μπορούν να καλλιεργηθούν ή υπάρχουν γηγενείς (άγριες ​​).